EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  COSMOTE:          6945470737 VODAPHONE:     6949947313 WIND:                   6909160935 WHAT'S UP:           6945470737
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ SKYPE ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΜΕ ΣΤΟ Skype - IOANNIS TATSINAS

Το κερί μέλισσας

Το κερί μέλισσας 

Το κερί παράγεται από τις ίδιες τις μέλισσες, οι οποί­ες το χρησιμοποι­ούν για να κτίσουν τις κηρήθρες της φωλιάς τους και έχει πολλαπλή χρήση.


Αξιοποίηση του κεριού στην ιατρική


Η συμβατότητα του ανθρώπινου ιστού με ελα­στικές ενθυλακώσεις ηλεκτρονικών μικροσυ­σκευών που εμφυτεύονται στο σώμα αυξάνεται σημαντικά όταν στο ελαστικό κόμμι ενσωματω­θεί κερί κατά τη διαδικασία της εκθείωσης (σκλή­ρυνση του καουτσούκ με θείο). Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για να αντιμετωπισθεί η χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα, οι διάφορες πληγές, η τριχοφυτία (ringworm), η δερματίτιδα, η θυλακίτιδα (bursitis), η θηλωμάτωση (pappilomatosis), και τα αποστήματα ή τα σπυριά του δέρματος. Πα­ράλληλα με τις αλοιφές και τα διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπάρχει επίσης και κερί σε σπρέι που δημιουργεί μια λεπτή στοιβά­δα πάνω στη πληγή. Το κερί χρησιμοποιήθηκε αρκετά στην οδοντιατρική γιατί βρέθηκε ότι πε­ριορίζει την τερηδόνα και δυναμώνει τα ούλα. Ρουμάνοι επιστήμονες βρήκαν ότι το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι (απολεπίσματα), έχει αντιβιοτικές ου­σίες που συμβάλλουν στη συντήρηση του μελι­ού. Το κερί αυτό παρουσιάζει και αξιόλογη θε­ραπευτική δράση για παρειακές στοματικές αρ­ρώστιες, για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, και άλλα προβλήματα του άνω αναπνευστικού αγωγού. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν από τους Ρουμά­νους επιστήμονες το κερί απολεπισμάτων, βοή­θησε αρκετά την αντιμετώπιση τέτοιων προβλη­μάτων.


Βελτίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων


Αρκετές φαρμακευτικές ουσίες που έχουν κοκ­κώδη μορφή περιβάλλονται με λεπτή στρώση από κερί πριν να τοποθετηθούν στις κάψουλες ώστε να αποκτήσουν ομοιομορφία ανεξάρτητα από το διαφορετικό τους μέγεθος. 0 Merck (1970), εξασφάλισε πατέντα για την διαδικασία σταθεροποίησης φαρμάκων σε λεπτές κάψου­λες ζελατίνης χρησιμοποιώντας ένα μίγμα κερι­ού, λεκιθίνης, και βιταμινών. Οι περιοδοντικοί επίδεσμοι (periodontal bandages) αποτελούνται από 40-50% από κερί. Αρκετά υπόθετα περιέ­χουν ή περιβάλλονται από κερί μελισσών που επιτρέπει την ελεγχόμενη ελευθέρωση της δρα­στικής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστήμονες περιέβαλαν την ασπιρίνη με κε­ρί και αιθυλική κελουλόζη και βρήκαν ότι το περικάλυμμα αυτό μειώνει την ταχύτητα με την οποία η ασπιρίνη διαλύεται στο αίμα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η σταθερότητα του φαρμάκου χωρίς να επηρεάζεται η βιολογική του δράση. Η απο­τελεσματικότητα της ασπιρίνης επίσης αυξήθη­κε, γιατί η αξιοποίηση της από τον οργανισμό βελτιώθηκε. Αξιοποίηση κεριού από την βιομηχανία των καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού. Αρκετά αποτριχωτικά περιέχουν ως κύριο συστατικό το κερί. Τα διάφορα ‘στικς’ που χρησι­μοποιούνται τόσο για τον καλλωπισμό, όσο και για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών του σώματος έχουν στην εξωτερική τους στιβάδα κε­ρί. Αρκετά αντιεφιδρωτικά περιέχουν μελισσοκέρι, το οποίο συγκρατεί τις βακτηριογόνες ουσίες του σκευάσματος. Το κερί χρησιμοποιήθηκε επί­σης σε τοπικά αναισθητικά, σε αποσμητικά χώ­ρου, σε οδοντόπαστες, σε αντηλιακά λάδια, σε κρέμες ξυρίσματος και άλλα προϊόντα καθημερι­νής χρήσης. Η ποιότητα στις κρέμες ομορφιάς και γενικά στα καλλυντικά βελτιώνεται με το μελισσοκέρι γιατί αυξάνεται η συνοχή Touq(thixotropy) λόγω αντίδρασης των λιπαρών οξέων του κεριού με την στεατική aflKoonnCstearyl alcohol). Το κερί στην καπνοβιομηχανία Αρκετά φίλτρα τσιγάρων περιέχουν κερί με­λισσών το οποίο συγκρατεί την πίσσα και τη νι­κοτίνη χωρίς να επηρεάζει το άρωμα του καπνού.


Αξιοποίηση κεριού στη βιομηχανία κε­ριών


Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από την Εκκλησία ως μια από τις καθαρότερες και αγνό­τερες φυσικές ουσίες, άξια να συντροφεύει τον πιστό στην επικοινωνία του με τον Κύριο. Συ­γκριτικά με το φυτικό λίπος, την παραφίνη ή άλ­λα ζωικά λίπη που επίσης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λαμπάδων και κεριών, το μελισσοκέρι υπερέχει γιατί αποτελείται ουσιαστικά από άνθρακα και οξυγόνο, γι’ αυτό καίγεται ολοκλη­ρωτικά αφήνοντας μόνο ένα λεπτό και απαλό άρωμα που θυμίζει την προέλευση του. Χρησιμοποίηση στην βιομηχανία των βερ­νικιών Μια από τις μεγαλύτερες χρήσεις του κεριού είναι η αξιοποίηση του σε βερνίκια για παρκέ, δάπεδα, έπιπλα και αυτοκίνητα.


Άλλες χρήσεις


Αρκετές μαστίχες και κουφέτα έχουν κερί. Το κερί χρησιμοποιείται ως προσκολλητικό σε εντο­μοκτόνα, σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα και σε μπογιές ζωγραφικής.