Το κερί μέλισσας
Το κερί μέλισσας
Το κερί παράγεται από τις ίδιες τις μέλισσες, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να κτίσουν τις κηρήθρες της φωλιάς τους και έχει πολλαπλή χρήση.
Αξιοποίηση του κεριού στην ιατρική
Η συμβατότητα του ανθρώπινου ιστού με ελαστικές ενθυλακώσεις ηλεκτρονικών μικροσυσκευών που εμφυτεύονται στο σώμα αυξάνεται σημαντικά όταν στο ελαστικό κόμμι ενσωματωθεί κερί κατά τη διαδικασία της εκθείωσης (σκλήρυνση του καουτσούκ με θείο). Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για να αντιμετωπισθεί η χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα, οι διάφορες πληγές, η τριχοφυτία (ringworm), η δερματίτιδα, η θυλακίτιδα (bursitis), η θηλωμάτωση (pappilomatosis), και τα αποστήματα ή τα σπυριά του δέρματος. Παράλληλα με τις αλοιφές και τα διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπάρχει επίσης και κερί σε σπρέι που δημιουργεί μια λεπτή στοιβάδα πάνω στη πληγή. Το κερί χρησιμοποιήθηκε αρκετά στην οδοντιατρική γιατί βρέθηκε ότι περιορίζει την τερηδόνα και δυναμώνει τα ούλα. Ρουμάνοι επιστήμονες βρήκαν ότι το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι (απολεπίσματα), έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη συντήρηση του μελιού. Το κερί αυτό παρουσιάζει και αξιόλογη θεραπευτική δράση για παρειακές στοματικές αρρώστιες, για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, και άλλα προβλήματα του άνω αναπνευστικού αγωγού. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν από τους Ρουμάνους επιστήμονες το κερί απολεπισμάτων, βοήθησε αρκετά την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Βελτίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων
Αρκετές φαρμακευτικές ουσίες που έχουν κοκκώδη μορφή περιβάλλονται με λεπτή στρώση από κερί πριν να τοποθετηθούν στις κάψουλες ώστε να αποκτήσουν ομοιομορφία ανεξάρτητα από το διαφορετικό τους μέγεθος. 0 Merck (1970), εξασφάλισε πατέντα για την διαδικασία σταθεροποίησης φαρμάκων σε λεπτές κάψουλες ζελατίνης χρησιμοποιώντας ένα μίγμα κεριού, λεκιθίνης, και βιταμινών. Οι περιοδοντικοί επίδεσμοι (periodontal bandages) αποτελούνται από 40-50% από κερί. Αρκετά υπόθετα περιέχουν ή περιβάλλονται από κερί μελισσών που επιτρέπει την ελεγχόμενη ελευθέρωση της δραστικής ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστήμονες περιέβαλαν την ασπιρίνη με κερί και αιθυλική κελουλόζη και βρήκαν ότι το περικάλυμμα αυτό μειώνει την ταχύτητα με την οποία η ασπιρίνη διαλύεται στο αίμα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η σταθερότητα του φαρμάκου χωρίς να επηρεάζεται η βιολογική του δράση. Η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης επίσης αυξήθηκε, γιατί η αξιοποίηση της από τον οργανισμό βελτιώθηκε. Αξιοποίηση κεριού από την βιομηχανία των καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού. Αρκετά αποτριχωτικά περιέχουν ως κύριο συστατικό το κερί. Τα διάφορα ‘στικς’ που χρησιμοποιούνται τόσο για τον καλλωπισμό, όσο και για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών του σώματος έχουν στην εξωτερική τους στιβάδα κερί. Αρκετά αντιεφιδρωτικά περιέχουν μελισσοκέρι, το οποίο συγκρατεί τις βακτηριογόνες ουσίες του σκευάσματος. Το κερί χρησιμοποιήθηκε επίσης σε τοπικά αναισθητικά, σε αποσμητικά χώρου, σε οδοντόπαστες, σε αντηλιακά λάδια, σε κρέμες ξυρίσματος και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Η ποιότητα στις κρέμες ομορφιάς και γενικά στα καλλυντικά βελτιώνεται με το μελισσοκέρι γιατί αυξάνεται η συνοχή Touq(thixotropy) λόγω αντίδρασης των λιπαρών οξέων του κεριού με την στεατική aflKoonnCstearyl alcohol). Το κερί στην καπνοβιομηχανία Αρκετά φίλτρα τσιγάρων περιέχουν κερί μελισσών το οποίο συγκρατεί την πίσσα και τη νικοτίνη χωρίς να επηρεάζει το άρωμα του καπνού.
Αξιοποίηση κεριού στη βιομηχανία κεριών
Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από την Εκκλησία ως μια από τις καθαρότερες και αγνότερες φυσικές ουσίες, άξια να συντροφεύει τον πιστό στην επικοινωνία του με τον Κύριο. Συγκριτικά με το φυτικό λίπος, την παραφίνη ή άλλα ζωικά λίπη που επίσης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λαμπάδων και κεριών, το μελισσοκέρι υπερέχει γιατί αποτελείται ουσιαστικά από άνθρακα και οξυγόνο, γι’ αυτό καίγεται ολοκληρωτικά αφήνοντας μόνο ένα λεπτό και απαλό άρωμα που θυμίζει την προέλευση του. Χρησιμοποίηση στην βιομηχανία των βερνικιών Μια από τις μεγαλύτερες χρήσεις του κεριού είναι η αξιοποίηση του σε βερνίκια για παρκέ, δάπεδα, έπιπλα και αυτοκίνητα.
Άλλες χρήσεις
Αρκετές μαστίχες και κουφέτα έχουν κερί. Το κερί χρησιμοποιείται ως προσκολλητικό σε εντομοκτόνα, σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα και σε μπογιές ζωγραφικής.