Το Μέλι μας
BESTGREEKHONEY.COM: ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΑΣ
Όλα τα μέλια μας συλλέγονται από τις περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων είναι προϊόντα παραγωγής μας υψηλής θρεπτικής αξίας, εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και δεν έχει αφαιρεθεί κανένα συστατικό τους.. Τα είδη μελιών που παράγουμε είναι ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ , ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑΣ , ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ, ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟΥ, ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ .Επισης παράγουμε ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ,ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΤΟ, ΠΡΟΠΟΛΗ ,ΚΕΡΙ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ – ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ!
ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Από αρχαιότατους χρόνους το μέλι προτείνεται όχι μόνο για την «ευζωία» αλλά και την «μακροζωία» του ανθρώπου. Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε ξεχωριστή θέση ως φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στη διατροφή. Συγγράμματα του Ιπποκράτη, αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του. 0 Πυθαγόρας έκανε τη διαπίστωση ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση, παρατήρησε ότι μετά την εντατική πνευματική ή χειρονακτική εργασία, λίγο μέλι μόνο ή με γάλα ξεκούραζε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό και του έδινε νέες δυνάμεις. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφελιμότατο σε υγιείς και αρρώστους, ενώ ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για ένα μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι (μήνας του μέλιτος). Αλλοι αρχαίοι λαοί όπως οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι, οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους και του απέδιδαν φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3500 χρόνια, αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος, στα βιβλία του αναφέρει πολλά στοιχεία για την αξία του μελιού σαν διαιτητικό συμπλήρωμα της τροφής του ανθρώπου, σαν φάρμακο, αλλά και σαν είδος απαραίτητο για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων, κρασιών, ποτών και πολλών εκλεκτώ
Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από μελιτοεκκρίσεις. Είναι μια φυσική τροφή που δεν δέχεται καμιά επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 180. Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα ένζυμα και τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση, του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρομοιάζεται με μηχανή που ενέργεια της είναι η ζάχαρη. Το μέλι είναι η εκλεκτή καύσιμη ύλη της ανθρώπινης μηχανής και κατώτερη είναι η βιομηχανική ζάχαρη. Το μόνο κοινό γνώρισμα της ζάχαρης και του μελιού είναι η προέλευση τους, που και για τα δύο είναι κατά βάση ο φυτικός χυμός. Το μέλι ωστόσο παραμένει ένα αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο προϊόν, ενώ η ζάχαρη ένα προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από σουκρόζη, ενώ αυτή περιέχεται στο μέλι συνήθως σε πολύ μικρές αναλογίες που δεν ξεπερνούν το 5%.
Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη
Είναι εύκολο να πειστεί ο άνθρωπος ότι η ζάχαρη είναι κατώτερη από το μέλι, αλλά αρκετά δύσκολο να απομακρυνθεί από την προτίμηση του στη ζάχαρη. Η προτίμηση στη ζάχαρη είναι περισσότερο συνήθεια παρά συνειδητή επιλογή και μόνο η εισαγωγή μελιού στην καθημερινή διατροφή και η από αυτήν ωφέλεια μπορεί να πείσει στην αναγκαία και επιβαλλόμενη στην υγεία του αλλαγή.
Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία τα οποία παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας και στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος σε περίπτωση μέθης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση των πληγών.
Προσοχή το μέλι δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών.
Τα ανθόμελα όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνουν την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχονται .Έτσι, έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού, ακακίας κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιττωμάτων, με κύριες κατηγορίες το μέλι πεύκου, ελάτης και βελανιδιάς.
Η κάθε κατηγορία μελιού έχει τις εξής ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά που την κάνει να ξεχωρίζει:
θυμαρίσιο: Έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικό στη γεύση με ανοικτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μήνες από την παραγωγή του, είναι τονωτικό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αυξάνει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου.
Πορτοκαλιάς:
Ηλιάνθου:
Ερείκης: Ονομάζεται και «σουσουρίσιο». Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, τονωτικό για τον οργανισμό γι’ αυτό και διατίθεται κύρια από καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έχει οσμή και γεύση που αρέσουν ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.
Κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-3 μήνες. Μετά την κρυστάλλωση έχει κοκκινωπή εμφάνιση.

Καστανιάς:
Πευκόμελο: Προέρχεται από μελιττώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση της χώρας μας. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι’ αυτό και αρέσει στη γεύση. Δύσκολα κρυσταλλώνει. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα. Εχει λιγότερες θερμίδες από τα ανθόμελα.
Μέλι από βαμβάκι ανοικτόχρωμο μέλι που μετατρέπεται σε ασπρουδερό μετά την κρυστάλλωση, που γίνεται σε 1-3 μήνες. Έχει την υψηλότερη βακτηριοκτόνο δράση, αφού είναι το πλουσιότερο μέλι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Προσφέρεται επίσης για αναμίξεις με βασιλικό πολτό, κρέμες ομορφιάς, καλλυντικά κ.λπ.
Ερευνητική εργασία που έγινε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του Α.Π.Θ. σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων μελιού από βαμβάκι, έδειξε ότι το μέλι αυτό είναι καθαρό και δεν επιβαρύνεται από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς. Οι μέλισσες όταν συλλέγουν επιβαρυμένο νέκταρ από φυτοπροστατευτικές ουσίες είτε πεθαίνουν στον αγρό είτε δεν γίνονται δεκτές στην κυψέλη τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μέλι να παραμένει καθαρό και ασφαλές για τον καταναλωτή.
Ελάτης:
Ανθόμελο:

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο, δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμιά αλλαγή στη διαιτητική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε και χαλασμένο. Ρευστοποιείται εύκολα εάν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό (μπεν-μαρί) χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα είναι τα αμιγή ερείκης, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλιάνθου και κάποια ανθόμελα. Το θυμαρίσιο και το μέλι καστανιάς κρυσταλλώνουν ενδιάμεσα, ενώ της ελάτης και του πεύκου δεν κρυσταλλώνουν.
ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύεται. Αναμιγνύεται δύσκολα με το νερό και
η ανάμιξη του με γλυκόζη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες ανιχνεύεται εύκολα. Το μέλι ελέγχεται από 18 διαφορετικά ποιοτικά κριτήρια και είναι από τα τρόφιμα που συνεχώς η ποιότητα του εξετάζεται.
ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Το μέλι είναι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένο από υπολείμματα αντιβιοτικών και άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον, ασχέτως εάν είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας όπου σε είδη καθημερινής διατροφής όπως είναι το γάλα, τα αυγά και το κρέας επιτρέπονται συγκεντρώσεις υπολειμμάτων αντιβιοτικών ενώ στο μέλι όχι. Μέλι με οποιαδήποτε συγκέντρωση αντιβιοτικών ακόμη και σε ασφαλή επίπεδα απομακρύνεται από το ράφι και καταστρέφεται.

ΕΞΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ
- Το ελληνικό μέλι παράγεται και διατίθεται με την φροντίδα και το μεράκι του έλληνα μελισσοκόμου ο οποίος σέβεται τα προϊόντα της κυψέλης.
- Η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία.
- Το ελληνικό μέλι έχει πλήρως ταυτοποιηθεί, είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να ελεγχθεί η αγνότητα και η αυθεντικότητα του.
- Η ποιότητα του ελληνικού μελιού ελέγχεται κάθε χρόνο.
- Συλλέγεται από την ελληνική ύπαιθρο και είναι οι μέλισσες του έλληνα μελισσοκόμου που προσφέρουν στην διατήρηση της ελληνικής φύσης μέσω της επικονίασης.
- Το ελληνικό μέλι έχει καλύτερη γεύση, άρωμα και είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το εισαγόμενο.